Oeteldonkse Stapsteen

Op Oeteldonk Centraol ligt op perron 1 de Oeteldonkse Stapsteen. Z.K.H. prins Amadeiro arriveert op carnavalszondag om 11.11 uur in het Oeteldonkse dorp per trein en zet dan hier zijn eerste schrede op Oeteldonkse bodem.

De stapsteen werd in 2000 voor het eerst door Amadeiro XXIV betreden. In dat jaar kreeg de steen zijn plaats ter herinnering aan het feit dat honderd jaar geleden (1900) de eerste Hoogheid, Z.K.H. Amadeiro III (Jan Bax), per trein aankwam. 

Bax liet het bestuur van de de Oeteldonksce Club dat jaar weten dat hij al op zondag, in die jaren nog zeker geen carnavalsdag, per trein zou arriveren om al vast van de sfeer van carnaval, maandag 26 februari en dinsdag 27 februari 1900, te proeven. Het zou de inleiding vormen voor de huidige traditionele aankomst en de daarop volgende intocht. Behalve deze traditie stond hij ook aan de basis van de gewoonte dat de Hoogheid van elders, dus niet uit Oeteldonk, moet komen. Zelf was hij een geboren en getogen Bosschenaar en Oeteldonker die door zijn werk het heil elders had gezocht.

De Stapsteen is een cadeau van de SSOVH (Spoorwegen sport- en ontspanningsvereniging ’s-Hertogenbosch). Het ontwerp en de uitvoering waren in handen van leden van Crejajum die, naast de steen, ook tekenden voor de verdere carnavaleske aankleding van Oeteldonk Centraol. Al eerder, in 1997, had de SSOVH de Hoftrein van een koninklijk voorkomen voorzien, aan de hand van een ontwerp van Antwan Hoedemakers en Jo van Ham

 

Tekst op de omlijsting

van de Stapsteen:

 

Gedraoge over ijzere wege

Gespoed in 'n gezwinde pas

Welkom hier Preins Amadeiro

In ons waotervrij moeras

 

Tekst: Bart Jansen