Weet jij hoe het hoort?

Oeteldonk barst van de muziek! Gelukkig is Oeteldonk gezegend met meer dan honderd clubkes. En dan zijn er natuurlijk ook nog de clubkes van buiten. Onvergetelijk is het als een aantal clubs spontaan samen een nummertje spelen of wanneer passerende clubs op straat juist hun nummers dwars door elkaar hen spelen.

Maar soms is er onduidelijkheid als de clubkes elkaar in een kroeg tegenkomen. Wat te doen als meerdere clubs elkaar in een kroeg treffen? Wie stopt en wie speelt er door? Er gelden binnen Oeteldonk al sinds jaar en dag een aantal ongeschreven afspraken.

Voor alle duidelijkheid hebben we die regels eens op een rijtje gezet.

Ongeschreven regels:

  1. Een club maakt muziek in een kroeg (al dan niet op een podium)
  2. Een andere club komt spelend binnen
  3. De club in de zaak stop dan met muziek maken
  4. De binnenkomende club maakt het lied af en stopt daarna
  5. De club die al stond te spelen maakt zijn serie af
  6. Pas daarna start de binnenkomende club met zijn serie
  7. Indien er meer dan 2 clubs wachten, speelt iedere club maximaal 3 liedjes
  8. De muzikaal leiders van elke club stemmen een en ander met elkaar af

Voorkom ongelukken met instrumenten

Als een muzikant tijdens carnaval ergens bang voor is, is het voor ongelukjes. Bijvoorbeeld door een onverwachte botsing met een enthousiaste carnavalsvierder. Eén tik tegen een trompet of klarinet kan grote schade aan mond en lippen en tanden toebrengen. Gelukkig zijn veel Oeteldonkse muzikanten wel wat gewend. Zij weten hoe je ongelukjes kunt voorkomen:

  • Door als clubke in een kring met het gezicht naar elkaar toe te gaan staan.
  • Door op straat enigszins ‘in formatie’ te lopen, met het slagwerk voorop.

 

Bron: www.groetenuitoeteldonk.nl

Blijft rustig en maak het risico duidelijk

Muzikanten kunnen soms furieus reageren. Begrijpelijk. Het is tenslotte hun instrument dat kan beschadigen en het zijn hun lippen/tanden die kapot kunnen gaan. Toch vragen wij begrip. Probeer de carnavalsvierders met zachte hand op een ‘veiligere’ plek te krijgen. Leg hun rustig uit wat de risico’s zijn. Veel carnavalsvierders die nooit zelf muziek maken, hebben geen idee wat voor schade hun gedrag kan aanrichten. Maak duidelijk wat de risico’s zijn en voorkom zo dat het u -of een ander- nog eens overkomt.

Niet-muzikanten weten vaak niet beter

Ga uit van het goede en begrijp dat een niet-muzikant niet beter weet. Zorg ook dat je in een drukke gelegenheid voldoende ruimte hebt om veilig te kunnen spelen, maar maak de kring niet groter dan nodig is. Hoe kleiner de kring, hoe minder kans dat iemand in het midden kan gaan staan. Houd mensen op straat tussen de muziek uit, maar doe dit op een rustige manier.

Zô houwe we ut gezellig in Oeteldonk!

In alle gevallen geld: agressie lost absoluut niets op! Het hoort per definitie niet bij het Oeteldonkse carnaval. Met een beetje wederzijds begrip komen we een heel eind en houden we het gezellig. Zo kan iedereen, carnavalsvierder en muzikant, genieten van het feestje waar we met zijn allen zo trots op zijn: Het Oeteldonkse Carnaval!