Amadeiroplein

Dit plein voor de Nederlands Hervormde Kerk is door middel van dit bord omgedoopt tot “Amadeiroplein”. De Kerkstraat loopt langs dit plein, daarom wordt het plein ook wel het "Kerkpleintje" genoemd. Het plein is, uiteraard, vernoemd naar Prins Amadeiro

 

Het plein heeft geen postcode, omdat er geen adressen aan dit plein zijn gevestigd. De winkels aan dit plein hebben het adres aan de Kerkstraat.

 

 

In 1972 werd een deel van de Bossche binnenstad voetgangersgebied. De auto moest plaatsmaken voor de wandelende, flanerende en kooplustige voetganger. Onder andere een deel van de Hinthamerstraat en de Kerkstraat en de gehele Gasselstraat werden het domein van de voetganger. Bij dit gebied werd het parkje vóór de Hervormde Kerk betrokken. Dit groengebiedje was omringd door een hek. Daarna werd het een echt pleintje, echter zonder officiële naam. In de volksmond heet het "het kerkpleintje".
Op de laatste carnanavalsdag, ontstond er nadien een spontane happening op het Kerkpleintje. Als eerste begon (om ongeveer 11.11 uur die dinsdagavond) het muziekske Piep- en Blaoslust een spontaan concert te geven alvorens op de Markt Knillis te gaan begraven. Het goede voorbeeld werd gevolgd: verschillende carnavalsverenigingen speelden tesamen op het Pleintje alvorens naar de Markt te trekken. Dit was aanleiding voor De Oeteldonkse Club om het plein te dopen met de naam Amadeiroplein. De initiatiefnemende carnavalsclub is er wel eens tegenin gegaan: Duke Burgerhof beklom dan een hoge ladder om de naam te wijzigen in Piep- en Blaoslustplein.