Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd

Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd is de burgervaojer (burgervader) van Oeteldonk. Tijdens de Carnavalsdagen neemt Peer de rol van de Bossche burgemeester over en treedt hij samen met zijn assesor Kees Minkels op als gastheer van de Prins, Adjudant en zijn Gevollug. De rol wordt sinds november 2004 vertolkt door Roger Schouten

De Peer ontvangt op Carnavalszondag om 11.11 uur Prins Amadeiro, die dan aankomt met de Hoftrein op 'Oeteldonk Centraol'. Later die dag houdt de Peer zijn Aonspraok, waarin hij de Prins vertelt van het wel en wee in Oeteldonk in het afgelopen jaar. 

Wellicht is de Peer zo geliefd omdat hij zo dicht bij het volk staat. Het is een veel en graag geziene figuur die tijdens Carnaval ook overal zijn gezicht laat zien. Hij spreekt de taal van het volk en zal iedereen dan ook in onvervalst Oeteldonks te woord staan. Niet voor niks staat de Peer er om bekend een vlotte babbel te hebben. Met name bij het vrouwvolk (het vrollie) kan de Peer niet kapot: menig durske valt dan ook in katzwijm bij de aanblik van de Peer. Daar waar zijn aanblik het werk niet doet, windt hij met zijn vlotte babbel elk durske moeiteloos om zijn vinger.

 

Historie

De functie van Peer is even oud als het dorp Oeteldonk zelf en dateert dus van 1882. In dat jaar trachtten jongelieden het reeds eeuwen bestaande vastenavondfeest te veredelen, door er een driedaags toneelstuk van te maken. De stad 's-Hertogenbosch werd het boerendorp Oeteldonk. De burgemeester werd de burgervaojer Peer vaan den Muggenheuvel, wiens naam is afgeleid van het gehucht Mugheuvel. Mugheuvel bij Den Dungen was de geboortegrond van Bisschop Mgr. Adrianus Godschalk, die in 1881 het carnavalsfeest probeerde te verbieden. Door de veredeling tot het spel van Oeteldonk, was dat van de baan. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro is overigens pas in 1883 ten tonele verschenen.

 

Kleding

Officieel burgemeesters-(gala)-kostuum bestaande uit zwarte pantalon met zilveren bies en slipjas met zilveren borduursel op de kraag en de manchetten.Steek met witte veren en roset, cape en witte handschoenen.

Peer vaan den Muggenheuvel