De Assessor (Kees Minkels)

De Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd gaat immer vergezeld van zijn zwijgzame Assessor (oud dorps woord voor wethouder). Zoals de Adjudant overal verschijnt waar de Prins verschijnt, zal ook de Assessor, Kees Minkels, niet ver van de zijde van de Peer wijken. In zijn rol als Assessor zal hij de Peer immer met raad en daad bijstaan. 

In tegenstelling tot de Peer is Kees wat stiller (een ‘zwijgzaom tiep’) en begeeft hij zich wat minder in de spotlight. Maar als de nood aan de man is en zelfs Hendrien de Peer niet meer op de been kan krijgen, kan de Assessor de Peer tijdelijk waarnemen.

Aanvankelijk kende Oeteldonk afwisselend één en dan weer twee assessors met wisselende namen als Adriaan van den Mulder, Knillis Vijverberg en Toon Minkels. Sinds 1925 is zijn benaming definitief Kees Minkels. De naam “Minkels” is een veelvoorkomende familienaam in het geboortedorp van Mgr.Godschalk, de bisschop wiens uitlatingen de aanleiding vormde voor het ontstaan van het Oeteldonks spel. De “Kees” wordt benoemd voor de ambtstermijn van de Peer.

 

Kleding

Meierijs boerenpak bestaande uit zwarte broek, zwarte rechte jas met overslag, "zondags"-frontje, verlaagde bolhoed met rood-wit-geel lint (rood bovenop), Amadeiro-das met horizontale kleuren en gouden "A" in rood fond. Sinds de jaren dertig draagt hij het zwarte kostuum van een deftige boer met een zwart bolhoedje. Vóór die tijd was het hoofddeksel een zwarte hoge hoed.

  Assessor Kees Minkels