Driek Pakaon

Om iedereen in Oeteldonk in het gareel te houden, heeft de Peer een veldwachter aangesteld. Omdat er in het vredige Oeteldonk over het algemeen weinig uitwassen te bespeuren zijn, bestaat zijn voornaamste taak uit het zorgdragen voor de Peer en de Prins en het weghouden van het vrollie bij de sjees (koets) van de Peer en Kees. Driek Pakaon wordt gedurende de drie carnavalsdagen door Peer van den Muggenheuvel uitgeleend aan Prins Amadeiro om deze een veilig verblijf in zijn Pronkjuweel Oeteldonk te laten hebben. Het moge duidelijk zijn dat hij het zeer druk heeft met deze taak!

Daar wanneer het vrollie zich gedeisd weet te houden, zal hij Peer en Kees in de sjees gezelschap houden. Hier zal hij ervoor waken dat de koetsier niet teveel brandewijntjes tot zich neemt.

Kleding

Donker blauwe pantalon met rode bies, donkerblauw jasje met koperen knopen, rode epauletten en rode boord met daaronder witte puntboord (de zogenaamde “vadermoordenaar”). Donkerblauwe kleppet met daarop een rode band met het woord “Oeteldonk”

Opmerkelijk

Sinds de oprichting van de Oeteldonksche Club van 1882 wordt de rol van Driek Pakaon vervuld door de familie Stolzenbach. De functie wordt al vanaf 1882 van vader op zoon overgedragen. Inmiddels is Oeteldonk aan de vijfde generatie toe van het Stolzenbach-geslacht als Driek Pakaon:

 

  • 1882 - 1921   Frans Stolzenbach
  • 1921 - 1949   Toon Stolzenbach
  • 1949 - 1978   Cor Stolzenbach
  • 1978 - 2001   Ton Stolzenbach
  • 2001 - heden  Rob Stolzenbach

        Driek Pakaon

Veldwachter Driek Pakaon beschrijft zijn taak:

"Verantwoordelijk voor het vrollie van de sjees van de Peer afhouwe en de algehele veiligheid in Oeteldonk".