D'n Adjudant

De Adjudant van de Prins mag gezien worden als de rechterhand van de Prins en zorgt voor het wel en wee van de Prins in de meest uitgebreide zin des woords.

De Adjudant bevindt zich continu aan de zijde van Prins Amadeiro en draagt zorg voor het welzijn van de Prins in de breedste zin van het woord. Dit alles in overleg met de Korporaal van ut Gevollug en Driek Pakaon. Hij zorgt er voor, dat alle egards tegenover de Prins in acht worden genomen. Hij kan echter niet zonder de Prins optreden: daar waar de Prins verschijnt, zal de Adjudant dan ook nooit ver weg zijn. 

Net als de Prins wordt de Adjudant voor het leven aangesteld. Bij elke Prinswisseling vindt er ook een Adjudantwisseling plaats. De huidige adjudant draagt de naam Hertog Du Bois van Amstel en de rol wordt sinds november 2007 vervuld door Jurg Hertog.

Kleding

De Adjudant draagt dezelfde kleding als de prins, behalve de sjerp en het prinsenkruis. De sjerp van de adjudant heeft de kleuren rood, wit en geel.

De Adjudant kan zich buiten het programma onder het volk mengen, maar dan wel incognito. Hij moet zijn officiële kleding uit doen en moet dan in boerenkiel. Ze dienen dan zich naar gelang van hun waardigheid gedragen.

 

 

D'n Adjudant van de Prins