Kletsavonden

In Limburg hebben ze de 'buuttereedner', in de rest van Brabant (misschien wel veel bekender) heb je de 'tonpraoters'. Maar zeker zo beroemd (en berucht!) zijn de Oeteldonkse 'kletsavonden'. De laatste drie woensdagen voor de carnaval wordt er in 'De Stallen' van café De Smidse gestreden om de 'Kletsmajoetel': een prijs voor de beste kletser van het jaar. Op het podium in de Stallen vertellen de deelnemers een verhaal wat raakvlakken heeft met het Bossche- en Oeteldonkse leven, uiteraard op een humoristische manier. Uiteraard komen actuele onderwerpen aan bod, en komt menig bekende Oeteldonker of politicus er niet ongeschonden vanaf.

Op de derde en laatste kletsavond, de woensdag vóór carnaval, wordt de winnaar van de Kletsavonden bekend gemaakt en wordt de felbegeerde 'Kletsmajoetel' uitgereikt.

Historie

De eerste vijf Kletsavonden vonden vanaf 1976 plaats in café Het Vosken (in de Verwersstraat). Daarna twee opeenvolgende jaren in Café De Paris (destijds gevestigd aan de Kerkstraat) om vervolgens - inmiddels al meer dan dertig keer - plaats te vinden in de Stallen van Café De Smidse. In het eerste jaar kende iedere kletsavond een winnaar, met een finale in het Provinciehuis. De ongezelligheid van een finale in het grote Provinciehuis was de aanleiding om vanaf het tweede jaar de jury te laten kiezen voor één winnaar van alle avonden.

Grondleggers van dit Oeteldonkse evenement zijn de inmiddels overleden Hans Hessels, in 1976 uitbater van café Het Vosken en Jan Verhoeff, die er nog altijd bij betrokken is.