Grote Optocht

Op carnavalsmaandag is volgens vele Oeteldonkers hét hoogtepunt van carnaval. Dan wordt namelijk de Grote Optocht gehouden die door duizenden Oeteldonkers en velen van buiten Oeteldonk wordt bekeken. Al sinds het prille begin (maandag 6 februari 1882) trekt er een optocht door de straten van het dorp.Dit pronkstuk dat door de Oeteldonkse straten trekt is het werk van vele, vele Oeteldonkse vrijwilligers, die hun creativiteit tot uiting hebben laten komen in de meest prachtige en leuke loopgroepen, individuele creaties en praalwagens.

   

SOK (Stichting Optochten Karnaval)

SOK (dat staat voor 'Stichting Optochten Karnaval') is in de jaren '60 opgericht om de financiën voor het houden van de optochten goed te regelen. Toen die taak verdween, omdat de Oeteldonksche Club dit zelf weer ging regelen, werd de stichting opgeheven. In 2000 werd de stichting heropgericht, dit maal om de realisatie en exploitatie van een of meerdere bouwhallen voor Oeteldonkse carnavalswagens (en ook wagens uit de andere carnavalsdorpen in de gemeente) mogelijk te maken.

Op dit moment exploiteert de stichting een bouwhal aan de Ertveldweg. Deze hal wordt gebruikt door met name Oeteldonkse, maar ook Terpersdurpse, Slotgatse en Zandhazendurpse verenigingen. De stichting wordt dan ook bestuurd (en de bouwhal wordt beheerd) door personen uit die verschillende carnavalsdorpen.

 

Bron: www.oeteldonk.org / www.groetenuitdenbosch.nl / picasaweb.google.com/oetelratsie

Effe plèkke bij de bouwers: 

Drie weken voor Carnaval organiseert het Ministerie van Optocht en TMOC samen met de SOK, 'Effe plèkke bij de bouwers', waarbij iedereen van harte wordt uitgenodigd om de in uitvoering zijnde carnavalswagens te komen bewonderen. Ook dit wordt bekend gemaakt via de Blurb, de Oeteldonkse website en de plaatselijke pers.