Historie

Het was in de warme zomer van 1989 dat Ton van Stiphout en Evert van Zwam op het idee kwamen voor wat nu d’n Blauwen Avond is. Geïnspireerd door het ‘Heringebiete’ dat in die tijd in Maastricht op woensdag na Carnaval werd uitgevoerd door Andre Rieu en zijn salonorkest, waren zij overtuigd van het succes van een dergelijk concert in de aanloop naar Carnaval in ‘s-Hertogenbosch. Geholpen door de initiatiefnemers en door Piet, d’n ouwe Peer, Lathouwers werd Andre Rieu met zijn zes vrouw/mans orkest gecontacteerd om, in wat toen nog ‘Casino’ heette, op zaterdagavond vóór carnaval een enigszins veroeteldonkte versie van het ‘Heringebiete’ concert te brengen. D’n Blauwen Aovond was hiermee een feit.

 

D'n Blauwen Aovond

Op de avond voor de intocht van prins Amadeiro (zaterdag dus) wordt traditiegetrouw een Oeteldonks Promkonzert gehouden met een echt Oeteldonks Prom-orkest. Dit evenement vindt plaats in het Hoftheater der Amadeiro's (Theater aan de Parade). Deze avond is (de naam zegt het al) geheel aangekleedt in het blauw...

Na twee edities was de inmiddels ‘doorgebroken’ Rieu echter niet langer bereid om voor de oorspronkelijk overeengekomen condities nog af te reizen en besloot de Blauwen Aovond commissie het programma zelf samen te gaan stellen. In die besluitvorming en verdere ontwikkeling heeft componist arrangeur en dirigent Peter van Beijnum van 1992 tot en met 1997 een groot aandeel gehad. Nadat Kees Peeters in 1998 het Promkonzert dirigeerde nam Frenk Reemer het stokje over. Hij was het die in de periode van 1999 tot en met 2005 tekende voor de arrangementen en de samenstelling dus ook de klankkleur van het orkest, de vocalisten en backing vocals selecteerde en last but not least de laatste zes Promkonzerten met orkest en zangers instudeerde en dirigeerde in een volle en enthousiast reagerende Pleinzaal van Theater aan de Parade. Niet onvermeld mag blijven de creatieve inzet in al die jaren van de repertoirecommissie. Zij zijn het die telkens weer kans zien om het juiste repertoire samen te stellen. Een repertoire dat inspireert tot verrassende arrangementen en waaraan muzikanten en vocalisten veel plezier beleven tijdens repetities en uitvoeringen. Een repertoire ook dat telkens weer op de laatste avond voor Carnaval een volle Pleinzaal tot meezingen en deinen weet te krijgen. Grote waardering is op zijn plaats voor al die mensen die d’n Blauwen Aovond door belangeloze betrokkenheid en inzet mede mogelijk maken. Zonder hen geen Blauwen Aovond en dat is ook van toepassing voor het geëerd publiek dat steeds in groten getale trouw is gebleven.

 

‘T BLAUWEN AOVOND LIED
(DUWET VAN DE BLAUWVERVERS)

Ge het oew kiel gestreke, ge bent van slag al weke
Ge vuult d’n drang, wè duurt ‘t lang
Ge rilt ge trilt, ge droomt ervan
MAR DAN …………………….

Refrein:
Blauwen Aovond, Blauwen Aovond
Elke keer is oew sfeer verslaovend
Blauwen Aovond, Blauwen Aovond
Ik zing mun eigen hallef blauw, blauw, blauw
Blauwen Aovond, Blauwen Aovond
Kwam de zondag nou mar, gauw, gauw, gauw

Blauwen Aovond, Blauwen Aovond
Elke keer is oew sfeer verslaovend
Blauwen Aovond, Blauwen Aovond
Ik zing mun eigen hallef blauw, blauw, blauw
Blauwen Aovond, Blauwen Aovond
Kwam de zondag nou mar, gauw, gauw, gauw

Ge lôpt constant te mauwe, bent thuis niet meer te houwe
Oew kop doet zeer, ge eet niet meer
Ge wacht ge smacht, een blauwe nacht
EN DAN …………………….

Refrein

Tekst: Ruud van de Laar – Melodie: Parelvissers

 

Bron: blauwenaovond.wordpress.com