Snert
Net als brandewijn-met-suiker, is de snèrt eveneens een onmisbaar element in de Oeteldonkse cultuur.
Daags voor carnaval wordt altijd een grote pan 'vèrse snèrt' bereid, zodat de Oeteldonkers drie dagen lang een stevige ondergrond hebben voor de veelal koude carnavalsdagen.
Ingrediënten voor ongeveer 3 liter soep
(voor 6-12 personen)
- 500 gram spliterwten
- 1 stuk hamschijf (met bot dus) van 500 gram, spareribs, of twee varkenspoten
- 100 gram ontbijtspek of zuurkoolspek aan één stuk, liefst met zwoerd
- 1 rookworst
- 2 flinke uien
- 1 winterwortel
- 2 preien
- 1 knolselderie
- 2 aardappelen
- 1 bos bladselderie
- peper en zout naar smaak
- 2 liter water om te beginnen
- brood en eventueel katenspek in plakjes
Serveertip:
De snèrt is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met het eveneens traditionele "roggebrôôd meej spèk". Serveer de snèrt dus met sneetjes roggebrood met katenspek.
Bereiding
Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Ze hoeven niet te weken. Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin, met hamschijf en spek. Breng opnieuw aan de kook, schuim af. Blijft het kookvocht erg troebel, schep dan eventueel na enkele minuten vlees en erwten uit de pan, en zet opnieuw op met schoon water. De rookworst gaat nog niet in de pan.
Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken bereid je de groenten voor: snijd de schil van de knolselderie, schil de aardappelen, en snijd knolselderie en aardappelen in blokjes.Schil of schrap de winterwortel schoon, halveer hem in de lengte en snijd de halve wortels in plakjes (je krijgt dus halve cirkels). Snijd de preien in de lengte kruiselings in zodat je kwasten krijgt. Spoel die schoon onder de kraan, laat uitlekken, en snijd in stukken van ongeveer een halve centimeter. Schil de uien en snipper ze grof.
Doe de schoongemaakte groenten in de pan, en verhit op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stukkoken). Haal het vlees uit de pan, verwijder botten of botjes en eventueel kraakbeen, en snijd het fijn. Haal het zwoerd van het spek als dat eraan zit, snijd het spek in blokjes. Doe het vlees terug in de pan. Was de bladselderie, knip de blaadjes grof met een schaar.Op het laatst wordt de rookworst in de erwtensoep verwarmd (een kwartiertje), en gaat de bladselderie erdoor. Proef, maak op smaak af met peper en zout.
De erwtensoep is nu nog niet dik. Zet het vuur uit, en laat de soep staan tot de volgende dag. Op dit punt kun je de soep -eenmaal afgekoeld- in porties invriezen. Als je in porties gaat invriezen kun je de rookworst bij het opwarmen in de soep doen, of je moet erop letten dat de stukken worst eerlijk over de porties zijn verdeeld!
Opwarmen van de soep
Als je een grote hoeveelheid wilt serveren kun je de erwtensoep het beste op een niet te hoog vuur verwarmen terwijl je regelmatig roert, anders krijg je een dikke verbrande zwarte koek op de bodem van je pan. Wil je kleinere hoeveelheden verwarmen, dan kun je ook de magnetron gebruiken. Een andere mogelijkheid is de pan, die wel ovenvaste handgrepen moet hebben, in de oven te zetten op ongeveer 120 oC. Maar ook dan moet je regelmatig roeren