Boerenkool stamppot

Een krans van boerenkool wordt niet voor niets om het beeldje van Amadeiro XVI gehangen na de aankomst van d'n Hôôgheid op Oeteldonk Centraol: boerenkool is typisch Oeteldonks voedsel, en geldt (na alle vette hap!) als gezonde maaltijd en vooral bodem voor de carnaval.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 1 kg aardappels (afkokers/kruimig)
  • 750 g gesneden boerenkool
  • 150 g magere spekblokjes
  • 1 klont boter
  • 1,5 dl warme melk
  • 1 el azijn
  • 1 rookworst
  • mosterd

Tip:

In plaats van rookworst past bij de traditionele boerenkoolstamppot ook heel goed gehaktballen met jus en gebakken uitjes. De jus serveer je dan apart in een kuiltje van de stamppot.

 

 

Bereiding

We beginnen met het schillen van de aardappels en snijden deze in stukken. Doe degesneden aardappelen met water en een beetje zout in een pan. Doe daarbovenop (eventueel een vergiet in de pan hangen) de boerenkool en de rookworst(en). Laat 20 min. zachtjes koken. Prik in de aardappels om te voelen of ze zacht zijn.

 

Bak intussen in een droge koekenpan de spekblokjes uit.

Giet het kookvocht af en stamp de aardappels en de boerenkool door elkaar met een stamper. Roer de boter erdoor en maak de stamppot wat smeuïger met de warme melk. Schep er de spekblokjes door en breng de stamppot op smaak met zout en peper en een scheutje azijn.

 

Serveer de stamppot met de rookworst in plakjes gesneden en zachte mosters of picalilly saus.

 

Leuk weetje...

Een andere naam voor boerenkool is brassicaoleraceaconvar. De boerenkool zoals we deze in Nederland kennen wordt in Vlaanderen ook wel krolkool of krulkool genoemd. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee typen boerenkool, maai- of dwergboerenkool en struikboerenkool. De struikboerenkool is de boerenkool met een vrij lange stengel, deze wordt begin september geoogst, tot aan de maand februari. Deze wordt dan gebruikt voor de versie consumptie. Vanaf de maand maart schieten de planten namelijk door, dan komen ze in bloei. Er is ook een speciale herfstteelt, begin mei tot aan begin juni wordt er dan gezaaid, en half juni tot half juli kan er dan uit worden geplant. Er bestaat ook een winterteelt, dan zaait men de boerenkool van begin juni tot aan begin juli en men plant de zaailingen uit van half juli tot begin augustus met een afstand tussen de planten van ongeveer 65 tot 50 cm.