Weet je hoe je je trombone moet onderhouden?

 

Regelmatig onderhoud van de trombone is noodzakelijk. Dit i.v.m. hygiene en verlies van functionaliteit. De boring kan door het opgehoopte vuil vernauwen. Dit kan leiden tot gezondheids-, en stemmingsproblemen.

Bijna overbodig is het om te zeggen dat de trombone met voorzichtigheid behandeld moet worden. Zeker het schuif-gedeelte is erg gevoelig voor kleine oneffenheden, die kunnen leiden tot het defecten.

Het plaatje hiernaast maakt duidelijk uit welke onderdelen een trombone bestaat.

Het mondstuk

De boring (throat) en stiftboring (backbore) van het mondstuk zijn de eerste plekken die vuil worden. Ook is dit gedeelte vlak bij je mond en kan dus indien vuil gezondheidsklachten geven, waaronder ook puisten op je lippen. Als het vuil lange tijd niet wordt verwijderd kan zelfs de stemming, door de nauwere boring, veranderen.

Om dit alles te voorkomen is het aan te raden minstens 3 keer per week je mondstuk schoon te vegen met een mondstukborsteltje. Regelmatig met water doorspoelen of zelfs uitkoken is ook aan te raden. Tanden poetsen voor het spelen voorkomt ook dat vuil en bacterien in het mondstuk terecht komen.

Het ventiel

In tegenstelling tot de adviezen van ventielfabrikanten zal het in de praktijk niet vaak nodig zijn uw ventiel te moeten onderhouden.

Zolang je de schuif schoonhoudt zul je hier ook weinig tot geen vuil aantreffen. Af en toe een druppeltje ventielolie kan noodzakelijk zijn. Gebruik hiervoor speciale olie, deze is vaak iets dunner zodat het ventiel niet kan vastlopen.

Dit kan via de stempomp maar je loopt dan risico dat vuil uit de buis in het ventiel dringt. Beter is dit aan te brengen onder de schroefdop, op het draaigedeelte.

Let op! Het Thayer-ventiel heeft alleen water nodig en kan bij gebruik van olie zelfs gaan slijten.

Mocht er een probleem ontstaan is het aan te raden een vakman te raadplegen.

Hieronder volgt een korte beschrijving hoe een Rene Hagmann ventiel, een opkomend systeem uit Zwitserland, moet worden onderhouden.

• Verwijder het kapje (A), gereedschap daarvoor is niet nodig, gewoon draaien en trekken. 
• Spray ongeveer 10 druppels ventielolie in het ventielhuis (D) 
• Smeer het stangetje onder de veer (C), circa drie druppels voldoen. 
• Plaats de kap (A) weer terug. 
• Gebruik het ventiel een aantal keren terwijl u op gedeelte B drukt.

 

Opmerkingen
Net zoals bij een gewoon ventiel, moet het Rene Hagmann ventiel regelmatig worden gesmeerd. Houdt rekening met haperingen als het ventiel te droog wordt, door achterstallig onderhoud.

Bij lage temperaturen kan er condens ontstaan in het ventielhuis, verwijder deze condens om te voorkomen dat er kalkaanslag achterblijft.

Om jaren plezier te houden van het ventiel wordt een twee-jaarlijkse onderhoudsbeurt bij een professional aangeraden.

Schuifgedeelte

De schuif kan gesmeerd worden met olie, cream of een van de samengestelde smeersels. Dr. Oetel adviseert de Slide-O-Mix. Dit is een vloeibare substantie in twee flesjes (klein/groot). Om de schuif zorgvuldig te behandelen gaan we als volgt te werk:

  1. Verwijder de buitenschuif en leg deze op een veilige plaats.
  2. Pak de binnenschuif en spoel beide buizen goed door met lauwwarm water.
  3. Doe enkele druppels van een mild afwasmiddel in de binnenkant van de buizen.
  4. Haal met een speciale trekveer of doek al het vuil uit de binnenbuizen van beide schuifgedeelten en spoel het geheel goed na met water.
  5. Maak de buitenkant van de binnenschuif goed schoon met een stofvrije zachte doek.
  6. Herhaal stap 1 t/m 4 voor de buitenschuif.
  7. Maak de binnenkant van de buitenschuif goed droog met een speciale tool, b.v. van Slide-o-mix
  8. Druppel op de buitenkant van de binnenschuif een beetje vloeistof van Slide-O-mix en schuif beide gedeelten een aantal keren over elkaar om de vloeistof goed te verdelen. Er zijn twee soorten Slide-O-mix, een alles-in-een flesje en een setje van een kleine en grote fles. Bij gebruik van de set eerst vloeistof uit kleine fles en vervolgens grote fles aanbrengen.
  9. Spuit een beetje water op de binnenschuif om de mengsels goed te mengen.

 

Voordat een volgende onderhoudsbeurt nodig is, kunt u geruime volstaan met af en toe water te sprayen op de binnenschuif. De vloeistoffen blijven enige tijd aanwezig.

 

De beker

Het bekergedeelte behoeft weinig onderhoud. Af en toe kan het binnenste van de beker net als de schuif worden gereinigd d.m.v. een speciale borstel met een mild afwasmiddel. Daarna goed doorspoelen met water en waar mogelijk drogen met een zachte stofvrije doek.

Wat wel aan te raden is, is de waterdruppels die door het spelen ontstaan en op de beker of in de beker terechtkomen te verwijderen met een droge doek. Dit voorkomt lelijke vlekken die op lange termijn kunnen veranderen in aanslag.

Er zijn diverse sprays en andere middeltjes in de handel die het poetsen van de beker een stuk aangenamer maken.

De stembuizen

Om te voorkomen dat u bij het afstemmen geen beweging in de stembuizen meer kunt krijgen is het raadzaam het gedeelte dat over elkaar heen beweegt in te smeren met bijvoorbeeld vaseline.

De stembuis zelf kan ook van binnen worden schoongemaakt met een mild afwasmiddel, waarna een grondige doorspoeling met lauwwarm water aan te bevelen is.

 

Ga niet zelf aan een buis buigen als de stembuis niet meer soepel loopt, dit kan onherstelbare schade veroorzaken.

Ook is het niet aan te raden aanslag te verwijderen met schuursponsjes.